1.) Köröm-csülök pörkölt
......bográcsban a legjobb.....
Hozzávalók:
sertés köröm 2-3 drb,
sertés csülök 1,5 kg,
disznózsír 10 dg,
hagyma 4-5 közepes fej,
babér levél,egész bors,
só, bors,édes paprika,majoranna
Elkészítés:
A körmöket és a csülköket fazékba tesszük majd felöntjük vízzel, hogy az 2-3 centire lepje el őket. A vizet sózzuk, majd hozzáadunk 4-5 babérlrvelet és kb. 10-15 szem egész borsot. Az egészet addig főzzük míg a hús el nem válik a csonttól (kb.3óra kell neki intenzív tűzön).
Ha ez meg van kiszedjük a csülköket, körmöket a vízből, tálcára tésszük s hagyjuk lehűlni. A lét leszűrjük egy külön edénybe.Ha már lehülétek a csülkök, körmök kézzel lefejtjük róluk a húst, bőrt, cupákokat (ízlés szerint ki, hogy nevezi),majd kockára vágjuk azokat.
A hagymát felkockázzuk(ne túl apróra), majd a zsíron üvegesre sütjük,ezután jöhet a fűszerpaprika 1-2 evőkanállal izlés szerint,gyorsan rá a kihűlt husi,ha száraz lenne nyugodtan locsoljuk rá a léből amit félre tettünk(a lével vigyázzunk, mer ez már önmagában elég sós,csak annyit tegyünk belőle amennyi meg adja az étel sósságát, utánna használjunk tiszta vizet).Izlés szerint borsozzuk, a majorannát vizont csak a vége előtt 5 percel tegyük bele. Kb.30-40 percig fözzük kis lángon.
Knédlivel, vagy friss kenyérrel ajánlom tálalni.
Jó étvágyat kivánok!